woensdag 1 februari 2012

Christchurch



Christchurch dus. Het was, zo wisten we van tevoren, een bezoek met gemengde gevoelens. Natuurlijk is daar het verleden dat Romke, Frederike en ik met die stad bindt. En daar zijn de series aardbevingen die de stad hebben getroffen. Ik heb er sinds februari vorig jaar veel over gelezen en hier hebben we veel over gehoord tijdens gesprekken met mensen van hier. Maar toch viel het mij tegen wat wij zagen. De hele binnenstad is gebarricadeerd. Cathedral Square, het hart van Christchurch met de kathedraal, de cafeetjes, restaurants en vooral met de Wizzard, is onbereikbaar. Misschien maar goed ook om dat allemaal niet te hoeven zien. Nu, bijna een jaar na de zwaarste aardbeving in februari, wordt er nog steeds niets opgebouwd, alleen maar afgebroken. In een van de minst getroffen winkelstraten is een poginge gedaan om het leven weer op gang te brengen met prefab winkelunits. En het warenhuis Ballantynes, waar we Romke in december 1979 mee naar toe namen om Santa Claus te zien, is er nog steeds 'in business'.




Shackelton
Na een tijdje in de stad te hebben rondgelopen, zijn we naar het Canterbury Museum gegaan omdat dat daar foto's zouden zijn van Frank Hurley, de expeditiefotograaf die Ernest Shackelton op zijn reis naar de Zuid Pool begeleidde. De foto's waren er niet, maar wel hebben we een expositie over meerdere Zuid Pool expeditie's gezien. Julie, die zich al geruime tijd in Ernest Shackelton verdiept, zal zich moeten wenden tot Queen Elizabeth om de foto's te zien, want in haar prive bezit zijn ze.
We hebben vanavond in het hotel, waar we de laatste nacht slapen, gegeten en zoals zo langzamerhand gewoon wordt, een leuk gesprek gevoerd met een Nieuw Zeelands echtpaar. Er is werkelijk niets nodig om ze aan de praat te krijgen, die Kiwi; s. En aan het tafeltje achter ons kwam een bruidspaar zitten. Bleken Nederlanders te zijn die in Nieuw Zeeland zijn getrouwd. Alleen de ouders wisten ervan. Alle andere familie en vrienden zouden via Facebook worden verwittigd. Kijk, dat is nou van deze tijd. Net als onze reisblog. En nu gaan we naar huis, jippie!! Daar ronden we de blog af. Tot dan!                  

4 opmerkingen:

  1. Welkom thuis. Wij hebben enorm genoten van jullie blog en hebben op Google earth alle plaatsen opgezocht die vermeld stonden. Ben reuze benieuwd naar alle foto's die niet in de blog zijn opgenomen. Hoeveel geheugenkaarten zijn er volgeschoten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zovast goede vlucht en welkom thuis!
    we zullen er voor zorgen dat het een beetje warm is in huis, zodat de overgang van warm naar koud niet zo groot is.
    Want koud is het, hoor vannacht -8 graden vorst!!
    we hebben regelmatig jullie blog gelezen en vonden het erg leuk om die verhalen te lezen.
    We zullen nog wel meer verhalen te horen krijgen als jullie weer thuis zijn,neem ik aan.
    Rustige vlucht en we zien het wel als julklie weer thuis zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was jammer, van de stad, en de tentoonstelling. Goede reis naar huis, en genieten nog van de vlucht! En wat zo leuk is, als je thuis de koffers uitpakt, komen de warme geuren van Nieuw Zeeland je tegemoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou mum, even een emailtje schrijven naar Lizzie ;)
    Have a safe trip home! Can't wait to see you again and hear more stories!!
    love xx Cath

    BeantwoordenVerwijderen